Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Blog chmura tagów
Rokitnik – dla zdrowia i urody
Rokitnik – dla zdrowia i urody

Rokitnik to wyjątkowa roślina, która zawiera witaminy i składniki mineralne w każdej ze swojej części: owocach, korzeniach, korze, liściach i kwiatach. Największe uznanie przypada owocom, które zawierają ogromne ilości różnych związków biologicznie aktywnych, wspomagających leczenie wielu chorób. Rokitnik jest zaliczany do roślin z rodziny oliwnikowatych, w stanie naturalnym występuje w Europie i Azji. Jako jedna z nielicznych, posiada w swoim miąższu olej. Owoce rokitnika mają postać jagody o kwaśnym i cierpkim smaku. Rokitnik znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz spożywczym.

 

Skład i działanie rokitnika zwyczajnego

Owoce rokitnika są cennym źródłem składników odżywczych tj. białek, węglowodanów, tłuszczów oraz substancji bioaktywnych: witamin C,A,D,E oraz witamin z grupy B. Ponadto rokitnik dostarcza związków takich jak: garbniki, karotenoidy , sole mineralne, fosfolipidy, kwasy organiczne, tokoferole, fenole, związki fenolowe, w tym flawonoidy oraz aminokwasy. To bogactwo prozdrowotnych składników występuje nie tylko w surowych owocach ale również w powstających z nich produktach i przetworach. Jednym z najbardziej cenionych produktów otrzymywanych z tej rośliny jest sok z rokitnika, który poprawia ogólny stan zdrowia. Polecany jest osobom o obniżonej odporności dzięki wysokiej zawartości witaminy C, która wykazuje wysoką trwałość podczas przetwarzania oraz obróbki termicznej. Otrzymywany z nasion rokitnika olej stanowi bogate źródło nasyconych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także steroli oraz tokoferoli.

Jedną z najważniejszych cech rośliny jest jej wysoka aktywność antyoksydacyjna, którą rokitnik zawdzięcza zawartości związków fenolowych, takich jak flawonoidy, garbniki i kwasy fenolowe . Kwasy tłuszczowe obecne w owocach rokitnika wykazują zdolność pochłaniania promieni UV, dlatego wprowadzenie do diety przetworów z tej rośliny stanowi istotne wsparcie dla skóry w zakresie ochrony przed szkodliwym działaniem promieniowania nadfioletowego odpowiedzialnego m.in. za fotostarzenie, na które jesteśmy narażeni przez cały rok. Bardzo łatwym sposobem na wprowadzenie tej rośliny do codziennego jadłospisu jest sok z owoców rokitnika, który stanowi doskonały dodatek do koktajli i smoothie. Ekstrakt z jagód rokitnika posiada właściwości odżywcze, pielęgnacyjne oraz poprawia elastyczność skóry dbając o jej dobrą kondycję. Dlatego też znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Już od wieków stanowi cenny składnik kremów do twarzy, balsamów oraz kosmetyków do pielęgnacji włosów.

rokitnik

Rokitnik stanowi naturalne źródło związków bioaktywnych oraz witamin, które wpływają na obniżenie poziomu cukru oraz złego cholesterolu we krwi, który odpowiada za zmiany miażdżycowe. Pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i moczowo-płciowy. Badania wykazały, że roślina ta wspomaga również leczenie chorób skóry, wrzodów żołądka, urazów ścięgien oraz stanów zapalnych. Ponadto rokitnik wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz zmniejsza skutki stresu oksydacyjnego, dzięki bogatej zawartości antyoksydantów, takich jak witaminy C i E, flawonoidy, karotenoidy, tokoferole. Dodatkowo, zmniejsza uszkodzenia oksydacyjne w wątrobie i sercu wywołane obecnością nikotyny. Stanowi więc cenne źródło witamin dla osób palących papierosy.

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) to roślina, która charakteryzuje się bardzo dużą  zawartością substancji o wysokiej bioaktywności. Bogactwo witamin, składników mineralnych oraz substancji przeciwutleniających sprawia, że roślina ta, jest bardzo chętnie wykorzystywana w zapobieganiu oraz w leczeniu wielu chorób, jak czynnik wspomagający terapię.

 

Literatura:

1. Karolina Ulanowska, Bartosz Skalski, Beata Olas. Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) jako źródło związków o aktywności przeciwnowotworowej i radioprotekcyjnej. Postepy Hig Med Dosw (online), 2018; 72: 240-252.
2. Paulina Malinowska, Beata Olas. Rokitnik roślina wartościowa dla zdrowia. Kosmos. Problemy nauk biologicznych. Tom 65. 2016, Nr 2 (311), Str. 285–292.
3. Beata Piłat, Ryszard Zadernowski. Owoce rokitnika (Hippophae rhamnoides L.)–bogate źródło związków biologicznie aktywnych. Postępy Fitoterapii 4/2016, s.298-306.
4. Paulina Bośko, Wioletta Biel. Właściwości lecznicze rokitnika zwyczajnego (Hippophaë rhamnoides L.). Postępy Fitoterapii 1/2017, s.36-41.

 

Informacje podane na tej stronie służą wyłącznie celom edukacyjno-informacyjnym i nie powinny być użyte do diagnozowania lub leczenia jakiejkolwiek choroby czy schorzenia. W przypadku konieczności diagnozy lub leczenia należy skonsultować się z lekarzem.

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Waluty
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od Paczkomaty.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Herbeo
Sklep internetowy Shoper.pl