Podwyższony poziom glukozy we krwi, czyli hiperglikemia, to pierwszy z sygnałów, którego nie wolno bagatelizować. Może być on objawem utajonej cukrzycy, która nierzadko rozwija się przez długie lata i niesie za sobą wiele powikłań zdrowotnych. Wg Narodowego Funduszu Zdrowia w raporcie NFZ dla zdrowia — Cukrzyca z 2018 roku, na cukrzycę chorowało 2,86 mln dorosłych osób w Polsce, czyli ponad 9% ludności. Statystyki są nieubłagalne - ta liczba ciągle rośnie i przewiduje się, że do 2030 roku cukrzyca będzie w pierwszej dziesiątce najczęstszych przyczyn zgonów na świecie [3]. Więc w jaki sposób uchronić się przed cukrzycą i zadbać o gospodarkę węglowodanową naszego organizmu? Poznajmy również przyczyny i objawy cukrzycy.
Co to jest cukrzyca?
Glukoza przyjmowana w pokarmie służy jako główne źródło energii dla naszego organizmu. Jest wchłaniana w przewodzie pokarmowym do krwi. Wzrost jej stężenia stymuluje trzustkę do uwalniania insuliny, która ma za zadanie przetransportować ją do wnętrza każdej komórki naszego ciała. Insulinę możemy porównać do “klucza, który otwiera “zamek” komórki, dzięki czemu glukoza może wniknąć do jej wnętrza i tym samym zapewnić jej swoiste paliwo. Prawidłowy poziom glukozy na czczo mieści się przedziale 70-99 mg/dl. W momencie, w którym dochodzi do zaburzenia gospodarki cukrowej w organizmie glukoza nie może zostać przetransportowana do komórek, przez co jej poziom w ustroju wzrasta. Wtedy jej poziom we krwi na czczo wynosi od 100-125 mg/dl i taki stan nazywamy stanem przedcukrzycowym. W momencie, w którym przekracza 126 mg/dl mówimy już o cukrzycy. Kiedy znamy już mechanizm powstawania cukrzycy poznajmy jej typy [2].
Rodzaje cukrzycy
Typ I objawy i przyczyny
Cukrzyca typu pierwszego to choroba o podłożu autoimmunologicznym. Charakteryzuje się ona względnym niedoborem insuliny, spowodowanym zniszczeniem komórek trzustki, które przez upośledzenie, nie są zdolne do wytwarzania odpowiedniej ilości insuliny. Jej podłoże nie jest do końca jasne - z pewnością na jej występowanie mają wpływ uwarunkowania genetyczne. W efekcie osoba cierpiąca na cukrzycę pierwszego typu ma stale podwyższony poziom glukozy we krwi, co objawia się wzmożonym pragnieniem oraz częstym wydalaniem moczu, osłabieniem i utratą masy ciała. Chory musi przyjmować insulinę w odpowiednio dobranej formie oraz zwracać szczególną uwagę na swoją dietę i styl życia.
Typ II objawy i przyczyny
Cukrzyca typu drugiego jest zdecydowanie najczęstszym typem choroby. Jest kombinacją oporności tkanek na insulinę i jej niedoboru oraz zwiększonego wydzielania i przyjmowania glukozy (podłoże genetyczne). Jest też ściśle związana z otyłością i niepodważalny wpływ na jej rozwój ma styl życia. Potwierdzono, że zwiększona masa ciała znacznie przyczynia się do jej rozwoju [2].
Cukrzyca ciążowa
Jest to przejściowe zaburzenie poziomu glukozy we krwi, który głównie objawia się w III trymestrze ciąży i na jego wpływ ma wiele czynników, między innymi : wzrost tkanki tłuszczowej w okresie ciąży, zwiększona oporność tkanek na insulinę oraz zmiany hormonalne pojawiające się w czasie przebiegu ciąży. Predysponują one do rozwoju w cukrzycy typu II. Kluczowe jest wprowadzenie zmian w diecie oraz stylu życia [1] .
Czynniki wspierające leczenie cukrzycy
Dieta to kluczowy element terapii cukrzycy każdego typu [4]. Chorzy często rezygnują z przyjmowania węglowodanów lub znacznie je ograniczają, jednak zdrowia dieta powinna opierać się na węglowodanach złożonych, pochodzących z pełnoziarnistych zbóż - pieczywa, kasz, pełnoziarnistego ryżu oraz makaronów. Równie ważnym elementem są warzywa oraz owoce, które są źródłem witamin. Diabetycy zdecydowanie powinni sięgać po chude mięsa oraz nabiał, eliminując tym samym wysokie spożycie tłuszczów nasyconych. Warto również zadbać o niski indeks i ładunek glikemiczny spożywanych posiłków. Spowoduje to mniejsze wyrzut insuliny. Czynnikiem wspierającym zapobieganie oraz leczenie cukrzycy jest również aktywność fizyczna, szczególnie w przypadku cukrzycy typu 2. Uodparnia ona tkanki na zbyt wysokie stężenie insuliny, poprawia wydolność organizmu jak i zapobiega groźnym powikłaniom cukrzycy, tj. chorobom niedokrwiennym serca, chorobom układu krążenia oraz znacząco wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu oraz trójglicerydów, które podczas przebiegu cukrzycy często są podwyższone. Zarówno w trakcie terapii cukrzycy jak i w jej prewencji niezwykle ważna jest odpowiednia suplementacja. Roślinne preparaty o działaniu leczniczym są wykorzystywane z wielkim powodzeniem w wielu jednostkach chorobowych, również we wspomaganiu terapii cukrzycy i hiperglikemii.
Jak obniżyć cukier?
Ogromną popularnością jak i skutecznością cieszy się morwa biała, której liście były już stosowane w starożytnej medycynie chińskiej w formie naparów i herbat. Współczesne badania potwierdzają jej dobroczynny wpływ na spowolnienie wydzielania glukozy do krwi. Szczególnie dobroczynna moc tkwi w związku aktywnym 1-dezoksymanojirimycin (DJN), który znajduje się w liściach morwy białej [1]. Hamuje on działanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład cukrów złożonych do cukrów prostych w jelicie cienkim. Co oznacza, że tym samym spowalnia wydzielanie glukozy i jej wchłanianie do krwi. Sok z morwy białej swoim działaniem przypomina syntetyczne leki przeciwcukrzycowe i przynosi znaczące korzyści w leczeniu cukrzycy oraz hiperglikemii [5].
Pomimo tego, że wzrost zachorowań na cukrzycę stale się zwiększa, a choroba sama w sobie często występuje w postaci utajonej, wiedza oraz sposoby leczenia cukrzycy na przestrzeni lat stają się coraz bardziej skuteczne i miarodajne. Dzięki ogólnie dostępnym i prostym w obsłudze glukometra, które pozwalają zmierzyć poziom glukozy we krwi chory może stale kontrolować stan swojego zdrowia oraz uniknąć częstych wizyt w przychodniach. Odpowiednio szybka reakcja i wprowadzanie zmian w stylu życia, kontrola lekarska oraz stosowanie substancji wspomagających zapewnią pozytywne skutki w obniżeniu poziomu cukru we krwi i przyczyniają się do poprawy zdrowia chorego.
1.Rzepa M. “Cukrzyca i wspomaganie jej leczenia środkami pochodzenia roślinnego” Wrocław,2008
2. Michael J. Fowler, MD, “Cukrzyca: skala problemu i mechanizmy” W: Diabetologia po Dyplomie Tom 7 Nr 2, 2010
3. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne “Diabetologia praktyczna. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2018” 2018, tom 4, nr 1
4. Małecki T. M., “Otyłość – insulinooporność – cukrzyca typu 2” W:Kardiologia Polska 2006; 64: 10 (supl. 6)
5. Grześkowiak J., Łochyńska M. “ Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze” W: Postępy fitoterapii 2017, 18(1): 31-35
Informacje podane na tej stronie służą wyłącznie celom edukacyjno-informacyjnym i nie powinny być użyte do diagnozowania lub leczenia jakiejkolwiek choroby czy schorzenia. W przypadku konieczności diagnozy lub leczenia należy skonsultować się z lekarzem.
Właścicielem, administratorem i wydawcą sklepu internetowego Herbeo.pl jest Herbal Pharmaceuticals Sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, Rynek Główny 28, 31-010 Kraków, tel. 12 356 56 44, zarejestrowaną przez Sąd Rejonowy dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000691511, kapitał zakładowy w wysokości: 120 000 zł, NIP: 6762535004.
Korzystanie ze sklepu internetowego jest bezpłatne. Zamieszczone w nim informacje, opisy ofert, zdjęcia, teksty, artykuły oraz wszystkie dane nie mogą być kopiowane (zarówno w całości jak i w części), powielane ani zmieniane bez uprzedniej pisemnej zgody Herbal Pharmaceuticals Sp. z o.o., zgodnie z ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. Nr 24, poz. 83 z późniejszymi zmianami).