
Choroby układu krążenia stanowią poważny problem w prewencji i leczeniu, oraz są najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce. Nieodpowiedni styl życia oraz dieta przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, a to kluczowa przyczyna, która powoduje choroby takie jak zawał serca, niewydolność serca i udar mózgu.
Badania epidemiologiczne oraz kliniczne potwierdzają, że odpowiedni sposób żywienia, a w szczególności składowe dziennej racji pokarmowej, mają wpływ na utrzymanie zdrowia oraz mogą pozwolić na uniknięcie wielu chorób.
Jak zatem zadbać o serce i układ krążenia?
W celu uniknięcia miażdżycy zaleca się stosowanie diety ubogiej w tłuszcze zwierzęce, tłuszcze nasycone oraz ograniczenie spożycia cholesterolu. Należy zwiększyć podaż błonnika, warzyw i owoców, oraz białka i tłuszczów pochodzenia roślinnego. Dodatkowo badania potwierdzają, że w niektórych produktach spożywczych znajdują się związki i składniki, które wykazują korzystny i prozdrowotny wpływ na organizm. Należą do nich antocyjany. Są to wtórne metabolity roślinne, które mają wielokierunkową aktywność biologiczną i działanie o charakterze profilaktyczno-leczniczym.
Antocyjany są naturalnymi substancjami roślinnymi, należącymi do grupy flawonoidów, które są szeroko rozprzestrzenione w przyrodzie. W zależności od kilku czynników przybierają barwę od czerwonej do fioletowej. Spożywanie wraz z pokarmem antocyjanów skorelowane jest z mniejszą zapadalnością na choroby, w szczególności choroby cywilizacyjne.
Antocyjany wykazują bardzo szeroką aktywność biologiczną – mają działanie antyoksydacyjne, biorą udział w aktywacji enzymów w oddziaływaniach komórkowych. Stymulują funkcje układu immunologicznego i hamują przebieg procesów zapalnych. Antocyjany odgrywają również kluczową rolę w profilaktyce chorób układu krążenia poprzez bezpośredni wpływ na utrzymanie szczelności naczyń krwionośnych i usprawnienie przepływu krwi.
Gdzie znajdziemy największe stężenie antocyjanów?
Aronia – owoce aronii to jedne z najbogatszych źródeł polifenoli. Ich ciemnoniebieski kolor wskazuje na wysoką zawartość antocyjanów. Ma ona działanie antyoksydacyjne – wymiatające wolne rodniki, które wpływają na powstawanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. Badania wykazują, że za równo świeże owoce jak i przetwory – w szczególności naturalne soki - mają wysoki potencjał przeciw-wolno rodnikowy. Aronia zmniejsza ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, nadciśnienia, wystąpienia zakrzepicy, oraz łagodzi stany zapalne.
- Głóg - jego działanie antyoksydacyjne chroni komórki przez stresem oksydacyjnym, wpływa na stabilność błon komórkowych i wychwytuje wolne rodniki. Badania potwierdzają, że głóg jest w pełni bezpiecznym i skutecznym składnikiem, które wspiera profilaktykę chorób krążenia jak i wzmacnia skuteczność ich leczenia. Wpływa na zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego, jak i frakcji LDL, przy jednoczesnym wzroście stężenia frakcji HDL cholesterolu. Wykazano, że obniża ciśnienie krwi i zapobiega tworzeniu się blaszki miażdżycowej.
Bibliografia:
1.Sidor A., Drożdżyńska A.,Gramza-Michałowska A.,Black chokeberry (Aronia melanocarpa) and its products as potential health-promoting factors - An overview
2.Saluk-Juszczak J., Antocyjany jako składnik żywności funkcjonalnej stosowanej w profilaktyce chorób układu krążenia
Nowak G., Surowce roślinne stosowane w chorobach układu krążenia i serca.
Informacje podane na tej stronie służą wyłącznie celom edukacyjno-informacyjnym i nie powinny być użyte do diagnozowania lub leczenia jakiejkolwiek choroby czy schorzenia. W przypadku konieczności diagnozy lub leczenia należy skonsultować się z lekarzem.