Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Maliny – właściwości lecznicze i prozdrowotne

Maliny – właściwości lecznicze i prozdrowotne

Liczne badania potwierdzają lecznicze właściwości malin i wysoką aktywność biologiczną związków w nich zawartych. Według danych GUS z 2021 roku, Polska jest liderem w produkcji malin w Unii Europejskiej, jak i jednym z największych producentów na świecie. Owoce maliny są cenionym surowcem, zarówno dzięki niepowtarzalnemu smakowi,  jak i  bogactwie składników aktywnych wpływających pozytywnie na nasze zdrowie. W sezonie dostępne są w sklepach i na rynkach, a poza sezonem możemy dostać je w postaci mrożonej lub naturalnego soku z malin.

Właściwości malin

Krzewy malin występują najczęściej w klimacie umiarkowanym, jak i w chłodniejszych rejonach subarktycznych Europy i Azji, a także Chinach, Australii i Nowej Zelandii. W Polsce malina jest popularną rośliną, która występuje za równo w przydomowych ogródkach, jak i dziko w lasach i na polanach. Krzewy malin są wieloletnie i mogą osiągnąć nawet 2 metry wysokości. Wykazują dużą wrażliwość na czynniki glebowe i atmosferyczne. Największe zbiory owoców obserwuje się na żyznych glebach, dostatecznie wilgotnych i przepuszczalnych, bogatych w próchnicę.  Wyróżnia się wiele odmian malin, których owoce charakteryzują się barwą od jasno różowej, po czerwoną i krwistoczerwoną. Występują także odmiany krzewów o owocach w kolorze białym, żółtym, czy też czarnym.

Krzew maliny cechuje się krótkim systemem korzeniowym, przez co krótkotrwała susza powoduje upośledzony wzrost, a bezśnieżne zimy przyczyniają się do marznięcia korzeni, co może wpłynąć na nieprawidłowy rozwój rośliny jak i jej owoców.  

Warunki atmosferyczne znacznie wpływają na skład chemiczny owoców maliny, co przekłada się na ich smak, zapach oraz kolor.  W sezonach, w których występuje narażenie na niekorzystne warunki atmosferyczne, surowiec może różnić się od zbiorów, które wzrastały w odpowiednich i sprzyjających  dla danego gatunku warunkach. Wpływa to również na cenę owoców oraz jego przetworów.

Właściwości soku z malin

Jedzenie malin to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także szereg korzyści zdrowotnych. Dobroczynne właściwości malin były znane już od wieków. Sam starożytny ojciec medycyny - Hipokrates, zalecał ich spożywanie jako środek napotny. W medycynie ludowej znajduje się wiele wzmianek na temat przeciwzapalnego i przeciwgorączkowego działania tych jagód.

sok z malin

 

Składniki, które odpowiadają za właściwości lecznicze malin:

  • fitaminy – są to związki roślinne podobne do witamin. Co istotne - organizm ludzki nie ma zdolności do ich syntetyzowania, może przyswoić je wyłącznie z pożywienia. Są one skarbnicą antyoksydantów, które mają wpływ na wsparcie naszego organizmu i mają działanie protekcyjne w stosunku do wielu chorób cywilizacyjnych.

  • polifenole –  za prozdrowotne właściwości soku z malin odpowiadają związki z grupy polifenoli, spośród których dominują elagotaniny i antocyjany. Jedynym źródłem elagotanin w naszej diecie są owoce jagodowe, takie jak maliny, truskawki, czy też jeżyny. Wykazują one działanie antyoksydacyjne – niszczące wolne rodniki.  Zmniejszają one stan zapalny w organizmie i mają działanie przeciwdrobnoustrojowe.

    Badania epidemiologiczne wskazują również na związek pomiędzy spożyciem żywności bogatej we flawonoidy a stopniem zapadalności na choroby niedokrwienne serca. Zmniejszają one agregację płytek krwi, dlatego też są zalecane w profilaktyce miażdżycy.

  • związki aromatyczne -  zarówno maliny jak i naturalny sok z malin zawiera aż 70 związków aromatycznych, a dominującym z nich jest keton malinowy.  Badania potwierdziły, że związek ten ma wpływ na regulacje metabolizmu i lipolizę - rozkład trójglicerydów w tkance tłuszczowej. Czyni to maliny skuteczną bronią do walki z nadwagą, czy też otyłością.

  • witaminy C i E (naturalne antyoksydanty), witaminy z grupy B oraz kwas foliowy to witaminy, które korzystnie wpływają na odporność naszego organizmu. Dobrą praktyką jest stosowanie soku z malin na przeziębienie, a także profilaktycznie  w okresach osłabionej odporności.

  • maliny to cenny owoc, dzięki zawartości błonnika oraz substancji śluzowych i garbników. Mają one korzystny wpływ na proces trawienia. 

Naturalny sok z malin to bardzo cenny produkt, którego włączenie do diety będzie skutecznym wsparciem dla organizmu w stanach zmniejszonej odporności. Warto sięgnąć po wyrób, w którego składzie znajdziemy 100% sok, bez zbędnych dodatków. Zapewni to nam największą dawkę prozdrowotnych składników.

 

 

Bibliografia:

  • Alicja Baranowska, Katarzyna Radwańska, Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska. Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej(Rubus idaeus L.). Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2):406-409.
  • Mirosława Krauze-Baranowska, Magdalena Majdan, Marta Kula , Owoce maliny właściwej i maliny zachodniej źródłem substancji biologicznie aktywnych
  • Krzysztof Klamkowski, Waldemar Treder, Teresa Orlikowska , Wpływ długotrwałego deficytu wody w podłożu na wybrane parametry fizjologiczne roślin trzech odmian maliny

 

 

Informacje podane na tej stronie służą wyłącznie celom edukacyjno-informacyjnym i nie powinny być użyte do diagnozowania lub leczenia jakiejkolwiek choroby czy schorzenia. W przypadku konieczności diagnozy lub leczenia należy skonsultować się z lekarzem.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Waluty
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od Kurier Fedex.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Herbeo
Sklep internetowy Shoper.pl