Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Zyskaj Extra 8% rabatu na zakupy po rejestracji w sklepie Herbeo!

Jak zadbać o trawienie i wątrobę w sezonie grillowym?

Jak zadbać o trawienie i wątrobę w sezonie grillowym?

Przed nami długi weekend majowy i coraz cieplejsze wieczory, które zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu z rodziną i przyjaciółmi. Jednocześnie rozpoczynamy sezon na grillowanie, który najczęściej trwa do schyłku lata. Jak cieszyć się smacznymi grillowanymi potrawami i jednocześnie zadbać o swoje zdrowie? Poznaj nasze porady i wspieraj swój układ trawienny, także w majówkę.

Podczas grillowania, dzięki wysokiej temperaturze oraz obecności dymu potrawy nabierają wyjątkowego smaku, zewnątrz skórka staje się chrupiąca, a wnętrze soczyste. Wysoka smakowitość grillowanych produktów sprawia, że Polacy pokochali tą metodę przygotowywania posiłków. Jednak, czy za  doskonałym smakiem grillowanych produktów idzie w parze ich pozytywny wpływ na ludzki organizm?  

Grillowanie – czy należy z niego rezygnować?

W wyniku przemian, które zachodzą podczas grillowania żywności, mogą wytwarzać się szkodliwe dla naszego zdrowia związki, takie jak wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA), nitrozaminy i inne. Czy to odpowiedni argument, aby zrezygnować z tego sposobu przygotowywania potraw? Niekoniecznie. Te związki możemy znaleźć również w innych produktach, po które sięgamy na co dzień – np. w kawie, herbacie, chlebie z przypieczoną i rumianą skórką, produktach wędzonych, frytkach, chipsach i wielu innych.

Przygotowując grilla możemy wprowadzić kilka zmian, które znacznie wpłyną na jakość spożywanej żywności, a także możemy sięgnąć po produkty, które zapewnią wsparcie dla naszego układu pokarmowego, wątroby i trawienia.

Zdrowsze grillowanie – co ma na nie wpływ?

Planując grilla w majówkę warto uwzględnić kilka czynników, które w efekcie wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie i zminimalizują szkodliwe czynniki.

  • Dobór grilla i odpowiednia temperatura grillowania

Coraz większa popularnością cieszą się grille elektryczne i gazowe. Zazwyczaj zapewniają one dobór preferowanej temperatury grillowania. Badania potwierdzają, że są one zdecydowanie bezpieczniejsze dla zdrowia w zestawieniu z tradycyjnymi grillami opalanymi węglem drzewnym.

Gdy temperatura obróbki jest za wysoka dochodzi do wycieku tłuszczu z mięsa, który wpadając bezpośrednio do ognia, spala się  w konsekwencji może pozostawiać osad składający się z toksycznych związków na powierzchni naszej potrawy. Istotnemu ograniczeniu tych składników możemy zapobiec poprzez stosowanie tacek aluminiowych.

 

Także bezpośredni kontakt ognia z żywnością i mocny stopień wysmażenia może negatywnie wpłynąć na jego jakość. Grozi to wytworzeniem się bardzo szkodliwych związków, takich jak benzo(a)piren. Warto uważnie dbać o temperaturę grillowania i przez cały czas przyrządzania potrawy mieć ogień pod kontrolą.

  • Co najlepiej grillować?

Z praktyce najczęściej sięgamy po mięsa obfitujące w tłuszcz, który podczas smażenia wytapia się, sprawiając, że potrawa jest bardziej soczysta. Niestety badania jednoznacznie wskazują, że większa zawartość tłuszczu wpływa na powstawanie szkodliwych związków. Zalecane jest sięgnięcie po chudsze rodzaje mięs, jak drób, indyk, chuda wołowina. Coraz większą popularnością cieszą się bardzo zdrowe, wegańskie specjały – burgery, oraz „kiełbaski” przeznaczone specjalnie na grilla. Co ciekawe skóra, która znajduje się na niektórych częściach mięsa, wpływa ochronnie zatrzymując niektóre toksyczne związki, przed ich przedostaniem się do wnętrza.

Warto sięgnąć również po ryby, a także warzywa, których nie powinno zabraknąć na każdym grillu, np. cukinia, ziemniaki, papryka.

  • Jakie marynaty wybierać?

Okazuje się, że zaprawa i przyprawy, w których marynujemy mięso ma znaczny wpływ na powstawanie szkodliwych dla zdrowia substancji. Dodatek ziół, takich jak imbir, tymianek, rozmaryn, a także soku z cytryny, czy alkoholu(!) zmniejsza potencjał szkodliwych związków. Badania jednoznacznie wskazują na pozytywny wpływ stosowania kwaśnych marynat do mięsa.

Naturalne ekstrakty roślinne, które wspierają układ trawienny

Grillowane i tłuste potrawy (zwłaszcza jeśli w okresie długiego weekendu połączymy je z alkoholem), mogą stanowić wyzwanie dla naszego układu pokarmowego. To ciężkostrawne posiłki, dlatego warto sięgnąć po naturalne soki i ekstrakty roślinne, które wykazują pozytywny wpływ na działanie naszego układu pokarmowego.

Naturalne wsparcie układu pokarmowego – po co sięgnąć?

- naturalny sok z czarnej rzepy – to źródło składników aktywnych, które wspierają pracę układu pokarmowego. Czarna rzepa wzmaga produkcję żółci i soków żołądkowych, co usprawnia procesy trawienia. Wspomaga także pracę i regenerację wątroby.

Więcej o regeneracji wątroby w sezonie grillowym przeczytasz tutaj -> Czas grillowy - jak zachować zdrową wątrobę?

- naturalny sok z karczocha – to źródło związku aktywnego - cynaryny, która działa żółciopędnie i ochronnie na wątrobę. Dodatkowo wpływa na obniżenie poziomu lipidów we krwi.

- naturalny sok z ostropestu – ostropest to roślina, która działa antyoksydacyjnie i wspomaga regenerację wątroby. Wątroba to bardzo ważny narząd, który odpowiada za trawienie tłuszczy, dlatego jej prawidłowy stan i praca wspomagają utrzymanie szczupłej sylwetki.

- naturalny sok z aloesu - aloes jest rośliną, która od wieków była stosowana jako naturalny środek o działaniu wpływającym pozytywnie na zdrowie. Znany jest przede wszystkim z właściwości kojących i łagodzących skórę, ale ma również wiele innych właściwości, w tym pozytywny wpływ na trawienie i układ pokarmowy. Badania wykazały, że aloes może pomóc w trawieniu poprzez stymulowanie produkcji soków trawiennych, a także zmniejszenie ilości gazów i wzdęć. Zawarte w aloesie enzymy trawienne, takie jak amylaza, proteaza i lipaza, pomagają w trawieniu węglowodanów, białek i tłuszczów.

Grillowane produkty mogą stanowić element zdrowej i zbilansowanej diety. Warto jednak kierować się wskazówkami, które pozytywnie wpłyną na proces technologiczny obróbki mięsa.

Warto także na co dzień wspierać swój układ pokarmowy i trawienny naturalnymi ekstraktami roślinnymi o działaniu potwierdzonym badaniami.

 

Informacje podane na tej stronie służą wyłącznie celom edukacyjno-informacyjnym i nie powinny być użyte do diagnozowania lub leczenia jakiejkolwiek choroby czy schorzenia. W przypadku konieczności diagnozy lub leczenia należy skonsultować się z lekarzem.

 

 

Bibliografia:

Aygün S .F.,  Kabadayi F.,  Determination of benzo[a]pyrene in charcoal grilled meat samples by HPLC with fluorescence detection, Int J Food Sci Nutr. 2005 Dec;56(8):581-5

Zhang X., Hu G., Xu CH., Nie W.,  Cai K., Hongmei FangBaocai Xu Inhibition of benzo[a]pyrene formation in charcoal-grilled pork sausages by ginger and its key compounds, Journal of the Science of Food and Agriculture  25 January 2023

Oleg Burdzenia.Karczoch (Cynara scolymus) roślina lecznicza i przysmak.Lek w Polsce, vol 24 nr 01’14 (273).  

Janusz Ciok. Preparaty roślinne i ich znaczenie dla wątroby.Vol 28 nr 09’18 (328).

 


Właścicielem, administratorem i wydawcą sklepu internetowego Herbeo.pl jest Herbal Pharmaceuticals Sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, Rynek Główny 28, 31-010 Kraków, tel. 12 356 56 44, zarejestrowaną przez Sąd Rejonowy dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000691511, kapitał zakładowy w wysokości: 120 000 zł, NIP: 6762535004.

Korzystanie ze sklepu internetowego jest bezpłatne. Zamieszczone w nim informacje, opisy ofert, zdjęcia, teksty, artykuły oraz wszystkie dane nie mogą być kopiowane (zarówno w całości jak i w części), powielane ani zmieniane bez uprzedniej pisemnej zgody Herbal Pharmaceuticals Sp. z o.o., zgodnie z ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. Nr 24, poz. 83 z późniejszymi zmianami).

 

 

 

 

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Waluty
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od Kurier Fedex.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Herbeo
Sklep internetowy Shoper.pl